Deurrubber koelkast of vriezer vervangen
 • Koop een geschikt deurrubber bij www.datrepareerikzelfwel.nl Je kan daar om koopadvies vragen. Kleef het rubber met de magneetstrip tegen de kastdeur, zodat de strip zoveel mogelijk vlak wordt en wacht bijvoorkeur 1 dag (foto 1).
   
 • Demonteer dan de deur door de onderste scharnierschroeven los te draaien en vang de deur op (foto 2). Leg hem op een stabiele ondergrond die eerst afgedekt is met dikke doeken ivm beschadigen van de verf/emaille laag van de deur.Laat de vriezer of koelkast aanstaan en sluit hem tijdelijk zo goed mogelijk af met isolatie materiaal (folie of plaat) (foto 3).
   
 • Trek het oude rubber uit de deur. Meestal zit dit rubber enigszins vast in de pur isolatie. Ook kunnen er schroefjes aan de binnenzijde van het rubber zitten: losdraaien dus (foto 4).
   
 • Nadat het oude rubber is verwijderd met een dunne, niet scherpe houten spatel (verfhoutje waarvan de scherpe hoeken en randen zijn afgeschuurd) de ruimte tussen de binnen- en buitenbeplating schoonmaken. Doe dat voldoende diep (maatstreepje op spatel zetten) om straks de rubberstrip te kunnen plaatsen. Maar overdrijf dit niet, de isolatie zit er niet voor niets. En forceer het binnenplaatwerk ook niet (foto 5).
   
 • Plaats nu het nieuwe rubber. Het houtje komt nu goed van pas om het rubber op zijn plaats te drukken, zowel vanaf de buitenzijde als binnenin het rubber. Neem hier echt de tijd voor en werk cm voor cm af. Je kunt in een hoek beginnen, maar halverwege kan, mits goed op rubber en deur aangetekend (foto 6). Werk rand voor rand af en zorg dat het rubber goed op zijn plaats zit, verschuiven is langzaam mogelijk door met de hand het rubber de goede kant op te wrijven; gaat millimeter voor millimeter.
   
 • Omdat het rubber nier meer vastgelijmd zit is het beter om het vast te schroeven met platverzonken zelftappers (4,2 mm x 12 mm). Wel voorboren met 3 mm op steeds 10 cm onderlinge afstand; je mag ca 5 cm uit de hoeken blijven, dat is makkelijker werken. Het gaatje moet aan de binnenzijde van het rubber geboord worden dwars door kunststof binnenplaat en deurrubber en ver genoeg van de binnenrand om in het metaal van de deur uit te komen. Mocht het rubber erg vervormd zijn dan voorzichtig met een fohn het beter in model brengen. Na enkele dagen gebruik vormt het rubber zich ook nog enigszins.
   
 • Na een laatse controle en verwijdering van de isolatiefolie of -plaat de deur weer terugplaatsen. Als het goed is moet de deur nu "zuigend" opgaan; een heel verschil met toen het oude versleten of gescheurde rubber er in zat.
     
     
« ga terug